2013. okt 11.

Kerékpáros emléktúra Gyöngyösre

írta: vpg_pad
Kerékpáros emléktúra Gyöngyösre

gyöngyös_56.jpg

Mikor? 2013. október 22–23-án

Miért? A gyöngyösi ferences rendházból hurcolták el 1946 áprilisában Kiss Szalézt, akit a szovjet hatóságok halálra ítéltek és kivégeztek. Halálának helye, ideje, körülményei, de nyughelye is ismeretlen. Személyében a kommunisták egy jó szervezőképességgel rendelkező, művelt politikus paptól kívántak minél hamarabb megszabadulni (és persze az egyházat befeketíteni), ezért az 1945–46 folyamán Gyöngyösön szovjet katonák ellen elkövetett gyilkosságok értelmi szerzőjének feltüntetve megvádolták, megkínozták és kivégezték.

Ügyéről így írt a Szabad Nép 1946. május 1-jén: „A Szabad Nép tegnapi számában beszámoltunk arról, hogy a vidéki főkapitányság nagyszabású elvetemült fasiszta terrorszervezetet leplezett le. Fasiszta bűntények egész sora, szovjet tisztek legyilkolása, rendőrök álarcos kirablása került napvilágra. Az első nap a bűnszövetkezetnek több mint 30 tagját tartóztatták le. A letartóztatottak kihallgatását a vidéki főkapitányság nyomozói azonnal megkezdték és a hajnali órákig folytatták. A vallomásokból egybehangzóan kiderül, hogy a példátlanul nagyarányú bűnszövetkezet vezetője és közvetlen szellemi irányítója páter Kiss Szaléz, ferencrendi pap volt.

Elsőnek a pátert vezették a késő esti órákban a kihallgatást végző rendőrtisztek elé. Barna csuhában, saruban, kenetteljes pózzal állt meg a detektívek előtt a tömeggyilkosságok vezére. A kérdésekre igyekszik mellébeszélni. De hamarosan beismeri, hogy tudott a gyilkosságokról, majd néhány órával később bevallja, hogy ő maga adta az utasításokat, és utólag feloldotta bűneik alól a gyilkosokat.”

2011.10.28-29_Tata_Baj114.jpgHogyan?

Indulás az iskola elől október 22-én 13 órakor (4. óra és ebéd után).

Érkezés Gyöngyösre (80 km) a koraesti órákban.

Másnap megemlékezés Kiss Szaléz emléktáblájánál.

Hazaút a Kékesen át (vagy amerre jöttünk).

(hoznivaló: hideg élelem, lesz közös meleg vacsora; hálózsák és polifoam – ezeket a kísérő kocsi képes elszállítani; ZÁSZLÓ; lámpa, mellény, bukósisak, az ennivaló ára és a szállás díja együtt nagyjából 3000 Ft/fő – ez még tárgyalás alatt)

Jelentkezni lehet Juhász Gábor, Kovács Gergely, Pálfai Remig tanár uraknál

Szólj hozzá

programajánló Történelmi emléktúra