2013. sze 12.

Kettős kereszt és a János-forrás – a zebegényi cserkésztábor

írta: vpg_pad
Kettős kereszt és a János-forrás – a zebegényi cserkésztábor

A váci Piarista Gimnázium 192. sz. Erdősi Imre Cserkészcsapata idén nyolcadik táborát tartotta, ezúttal Zebegényben a János-forrásnál. Csapatunknál kialakult hagyomány, hogy az általunk létesített táborban a minket fogadó településért valamit teszünk. Ismerve a területet, arra gondoltunk, hogy rendbe tesszük a forrást, illetve egy keresztet is állítunk a rétre. Ezek fontos céljaivá váltak a táborunknak.

kettőskereszt.JPG

Maga a tábor július 3-15. között zajlott. Cserkészeink mind a Piarista Gimnázium volt és jelenlegi tanulóiból kerülnek ki, az ötödikesektől az egyetemistákig. Csapatunk négy rajból (Apponyi Albert, Teleki Pál, Boldogasszony, Szent László névadókkal) áll, így négy altábort szerveztünk. Altábor keretmeséje idén a Gyűrűk Ura volt. Mivel a cserkészet nevelő mozgalom, és alapja az élménypedagógia, semmi nem történik ok nélkül a táborban.  A cserkészszertartásokon (táborépítés, reggeli és esti zászlószertartás, tábortüzek) túlmenően, kirándulások (kerékpáros Márianosztrára, vízi Helemba szigetre és Esztergomba, gyalogos a környező erdőkbe), solymász, zenészek színesítették a tábor programját. Természetesen folytatva és gyakorlatba ültetve cserkészeink kiképzését. Ennek egyik legszebb mozzanata, ami a falunak és a cserkészeinknek is élményt adott: július 7-én énekszóval, csapatzászlónk vezetésével masíroztunk be a templomba a vasárnapi szentmisére, ahol aktív szerepet is vállaltunk. A táborhelyre ugyanilyen ünnepélyes formában vonultunk vissza. De ugyanilyen élményt jelentett a július 14-i vasárnap, amikor Futó Béla Sch.P. iskolánk szerzetes igazgatója tábori misét mutatott be, és Kapás László plébános atyával felszentelték az általunk állított kettős keresztet és megáldották a rendbetett János-forrást. Itt a faluból szép számban jelentek meg zebegényiek, többek között a polgármester asszony és az alpolgármester úr, akik beszédet is tartottak.

forrás.JPG

Összességében egy jó hangulatú, sikeres tábort rendezhettünk, melyben a vállalásainkat is eredményesen teljesítettük. Sok köszönet jár Zebegénynek, hogy minket, ha rövid időre is, de befogadtak.

solymász.JPGReméljük, hogy a magunk mögött hagyott munka eredménye a község polgárainak és az arra kirándulóknak egyaránt sok örömet fog szerezni.

Ivony István

A zebegényi cserkészcsapat volt parancsnoka, a váci piarista cserkészcsapat újraindítója

Szólj hozzá

élménybeszámoló cserkészet nyári túra 2013