2016. aug 17.

Moldvai csángó gyermekek a PIARBAN

írta: vpg_pad
Moldvai csángó gyermekek a PIARBAN

clipboard01_37.jpg

2016 június 25-július 2-ig 20 általános iskolás  gyermek és két tanító érkezett Lábnyikból, egy  moldvai csángó faluból iskolánkba. A gyermekek és kísérőik 5. és 6. osztályos diákjaink  családjainál kaptak szállást és ellátást.

Nagy öröm volt számomra, hogy a felhívásra mennyi család jelentkezett, holott már a vakáció elkezdődött, a gyermekek többsége táborokban volt, vagy a nagyszülőknél nyaralt, a szülők pedig dolgoztak, mégis megoldották a gyermekek elhelyezését.

A csángó gyermekeknek tartalmas programot állítottunk össze. Jártak Budapesten a Parlamentben, a Bazilikában, egzotikus állatokat láthattak a Tropikáriumban  és sok érdekes játékkal ismerkedhettek  a Csodák Palotájában. Késő délután földalattival mentünk a Hősök terére és sétáltunk a Városligetben.

clipboard03_1.jpg

Mivel csodálatos időnk volt, két napot is töltöttünk a Váci Strandon, ahol a gyermekek szinte szünet nélkül a vízben ugráltak, labdáztak. Még a főtt kukoricát is a vízben, a medence szélére hajolva ették. Szerencsére az úszómester nem vette észre. Másnapra mindenki ragtapasszal a lábán jelent meg, mert a sok ugrálástól elvásott a talpuk.

Ez azért is volt kellemetlen, mert Visegrádra kirándultunk, ahol a kompozás után egy hosszú sétával jutottunk a Fellegvárba, de ezek az edzett gyerekek egy zokszó nélkül tették meg az utat.  Délután a várva várt bobozás következett, ami óriási élmény volt a gyermekeknek.

clipboard04_1.jpg

Egyik este moziba mentünk, ahova néhány fogadó gyermek is elkísért minket. Egy 3 D-s filmet néztünk meg, melynek címe: „Tarzan legendája”  El lehet képzelni milyen nagy élmény  volt ez számukra, hiszen  a gyermekek többsége még a legközelebbi nagyvárosban, Bákóban sem járt, ami tőlük 30 km-re van, nemhogy moziban.

 A pénteki napot Felsőgödön a Dunapart-Nyaralóházaknál töltöttük, ahol a Gödi Önkormányzat jóvoltából egy remek nap várt a gyermekekre. Sárkányhajóztak, kipróbálhatták az újonnan felállított kalandparkot, kaptak csodás ebédet, vacsorát és fagyit is.

 Bea István, a Gödi Körkép fotóriportere filmet forgatott erről a napról, érdemes megnézni.


A programhoz tartozott a csoport három fellépése is. Június 28-án, kedden közel egyórás műsorral mutatkoztak be gimnáziumunk Dísztermében, majd július 1-jén Felsőgödön a Dunapart-Nyaralóházak Kultúrtermében. Fergeteges sikert arattak csángó táncaikkal, szívszorító énekeikkel, valamint Laczkó Annamária a „Pletykás asszony” című meséjével.

 A Váci Piarista templomban a vasárnapi szentmisén Mária énekeket adtak elő, majd elhangzott a Csángó Himnusz is.

clipboard05_1.jpg

A tanítók elmondása szerint minden egyes magyarországi táborozási lehetőség óriásit lendít a gyermekek magyar tanulásán és a magyar órák lelkesebb látogatásán. Ők ugyanis az iskolában fakultatív módon csak heti 3 órában úgymond „visszatanulják” anyanyelvüket, hiszen otthon a családban már csak románul beszélnek.

Ezért különösen hálásak vagyunk a fogadó családoknak, hogy egy hétre befogadták ezeket a hátrányos helyzetű gyermekeket családjaikba és foglalkoztak, beszélgettek, játszottak velük.

A gyermekek nagyon jól érezték magukat, kivétel nélkül mindenki pozitívan nyilatkozott a fogadó családjáról, amit az is bizonyít, hogy a szombat reggeli búcsúzkodásnál bizony sokaknál eltörött a mécses és úgy ölelték a pótmamát és pótpapát, hogy öröm volt ezt látni.

Végül név szerint is szeretném felsorolni azokat a családokat, akik részt vettek a csángó gyermekek fogadásában: Szegeczky család, Pelett Philip és Vass Ildikó, Lázi család, Tóth László és Utassy Ilona, Szász család, Vasvári család, Fehértói-Nagy család, Dobó család, Téglás  család valamint Farkas Hajna családja.

Öröm olyan iskolában dolgozni, ahol ennyi  jó szándékú, példaértékű család van.

 

                                                                        Csongor-Kiss Rita

clipboard06.jpg

Szólj hozzá

beszámoló élménybeszámoló 2016 nyara