2014. máj 13.

Városismereti verseny

írta: vpg_pad
Városismereti verseny

fel 119..jpg

2014. április 25-én várostörténeti vetélkedőt rendezett a 300 éves alapítását ünneplő váci Piarista Gimnázium – nem utolsósorban hagyományteremtő szándékkal, egy valamikor létezett versenyt elevenítve fel: akkor a városban működő kollégiumok között zajlott a vetélkedő, hogy az ide került gimnazista diákok alaposabban megismerkedhessenek Vác múltjával.

Az idén felelevenített versenyt városunk középiskolái, illetve az ott tanuló kilencedikes diákok számára hirdettük meg. A háromfős csapatok az alábbi iskolákból kerültek ki:

Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola: Prekup Valér felkészítése alatt megnyerte a vetélkedőt, egyúttal a jogot a jövő évi verseny megrendezésére.

Piarista Gimnázium Leánykollégiumának csapata lett a második, felkészítő tanáruk Szórád Ágnes volt.

A Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium csapata lett a harmadik Szilágyi Erzsébet felkészítése alatt.

A versenyben indult még a Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakképző Iskola Kádár Márta felkészítésével, a Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium még egy csapattal és a Piarista Gimnázium hagyományőrző csapata Sík Péter felkészítésével.

 

fel 121..jpg

A vetélkedő zsűritagjai:

Forró Katalin, a Tragor Ignácz Múzeum igazgatója

Dr. Horváth Ferenc Vác Város Levéltárának Igazgatója Papanek Ferenc, a Váci Püspöki és Káptalani Történeti Levéltár vezetője

Munkájukat és a ránk fordított idejüket innét is köszönöm. Emellett köszönettel tartozom Molnár Lehel és Pálfai Remig kollégáimnak is, akik a feladatok összeállításában segítettek.

A versenyben hat fordulón át vetették össze tudásukat a háromfős csapatok.

- Előzetes feladat: 10 db emléktábla felkeresése, pontos helymegjelölése és szövegének leírása. Fele a Felsővárosban, fele az Alsóvárosban. Egy része utcaneveket magyarázó, a másik azonban más jellegű (pl. történelmi, lakóhelyi stb.) legyen. Ezekből a szóbeli vetélkedőn beszámolót kellett tartani.

- Szellemi totó: 13+1 tesztszerű feladat megoldása.

- Információs játék műemlékekre, épületekre. Négy ismérv alapján kell az adott műemléket felismerni. Minél több az információ, annyival csökken az érte kapott pontszám.

fel 130..jpg

- Barkochba személyekről. A csapat egyik tagja a kihúzott személyt megismerve válaszol a csapattagok kérdéseire. (Rablás lehetséges!)

- Puzzle: felismerendő személyek épületek, alkotások stb. Vácról. Szétvágott kép összeillesztése, majd a felismert épület, alkotás stb. rövid ismertetése.

- Activity: Események: a csapat egy tagja Vác történetéből kapott eseményt igyekszik elmutogatni a csapattársaknak. (Rablás lehetséges!)

- Idegenvezetés: Vácra érkezve idegenvezetőként bemutatja a főbb nevezetességeket, ismertetve az általa gyűjtött táblák tartalmát is.

 

Bízom benne, hogy versenyzők, az értékes nyereményeken túl, sok hasznos tudnivalót szereztek városunk múltjából és szép emlékkel tértek vissza iskolájukba.

 

Ivony István

szervező

 

Szólj hozzá

beszámoló 300 éves iskola