2014. jún 04.

Nemzeti összetartozás napja - június 4.

írta: vpg_pad
Nemzeti összetartozás napja - június 4.

DSC07675.JPG

A korábbi évekhez hasonlóan a váci Piarista Gimnáziumban idén is megemlékeztünk a néhány éve létező Nemzeti összetartozás napjáról. Trianon tragikus évfordulóján tudatosíthatta magában tanár és diák egyaránt, hogy a magyar nemzethez tartozók nem csupán országhatárainkon innen élnek, hanem azon túl is.

Ezt a szellemi-lelki közösséget a Rákóczi Szövetség segítségével idézhettük fel, amely a felvidéki Zseliz településről érkező diákok és tanáraik utazását támogatta. Vendégeink színvonalas és továbbgondolásra ösztönző műsorral mutatkoztak be. A Himnusz és a Szózat által alkotott keretben egy rövid beszéddel, szavalatokkal, egy kisfilmmel és énekszóval emlékeztettek arra, hogy magyar az, aki egy szellemi közösséghez tartozónak vallja magát.

A filmben megismerhettük az Alsó-Garam-Mente történelmi hagyományokban gazdag, kivételes természeti szépséggel megáldott vidékét. A Garam menti utazás során láthattuk Zseliz 14. századi templomát, az Esterházy család ma már kissé roskatag kúriáját, Schubert szobrát. Megismerhettük a helyi szoknyaviseletet, a zalabai költő, Csontos Vilmos emlékházát és a folyóval együtt jutottunk el az anyaországig, Esztergomig és a Dunáig. Nemcsak térben, hanem lélekben is.

A műsor végén Futó Béla igazgató atya emlékeztetett arra, hogy a zseliziek látogatása szervesen illeszkedik egy folyamatba, amelynek során tudatosan ápol iskolánk kapcsolatokat felvidéki településekkel, iskolákkal.

Chován István

  A programról készült Rákóczi Szövetségnek szóló beszámoló >>>itt<<< olvasható.

image0006.jpg

image008.jpg

image010.jpg

 A megemlékezés után a zselízi fiatalok Zebegénybe mentek, ahol megkoszorúzták a trianoni emlékművet.

DSC07812.JPG

DSC07829.JPG

Szólj hozzá

beszámoló megemlékezés