2014. okt 18.

Kerékpáros emléktúra Kecskemétre 2014. október 23–24-én

írta: vpg_pad
Kerékpáros emléktúra Kecskemétre 2014. október 23–24-én

56zaszlo.jpg„Mondják, a himnuszt énekelték
úgy indultak a puskatűznek
s a könnygáz meg a tűzzel telt ég
sem riasztotta vissza őket.”

„Feltettem a kérdést, kik vannak olyan tiszt bajtársak, akik félnek attól, ha a tömegbe esetleg lőni kell – azok jelentkezzenek, azok menjenek haza, és nem fogunk haragudni rájuk. Akik viszont itt maradnak, a parancsomat maradéktalanul hajtsák végre. Amennyiben nem, úgy fogok eljárni velük szemben, mint háborúban harc közben a parancsnok. Egyetlen tiszt sem volt, aki jelentkezett volna, hogy nem akar részt venni az előre látható harcokban.”

Így emlékezett vissza Gyurkó Lajos, a kecskeméti központú harmadik hadtest parancsnoka arra az eligazításra, amit 1956. október 24-én délután tartott a tisztjeinek. Bár Kecskeméten ekkor, és a következő napon sem indokolta semmi az ilyen jellegű keménységet, Gyurkó a 23-i budapesti események után világossá tette tisztjeinek: a fővárosban ellenforradalom zajlik, és minden erővel és a rendelkezésre álló harci eszközzel meg kell akadályozni, hogy az átcsapjon vidékre, így Kecskemétre is.

Október 27-én Gyurkó parancsára egy vadászgép géppuskatüzet zúdított Tiszakécskén a tömegre, akik éppen a Himnuszt énekelték. Tizenhét halott és 110 sebesült maradt a földön.

Ugyanezen a napon, október 27-én történt meg a kiskunhalasi sortűz is, melyben két ember meghalt és három fő megsebesült. A repülők Kecskeméten, Kiskőrösön és Csongrádon is a tüntetőkre lőttek.

kecs-vác.jpgAz emléktúra programja, paraméterei:

  • Indulás az iskola elől október 23-án 8 órakor.
  • Budapesten át 125 km letekerése után érkezés Kecskemétre, megemlékezés az október 27-i sortűz áldozatairól.
  • Másnap haza kerékpárral; érkezés 17 óra körül.

(hoznivaló: első napra élelem, de lesz közös meleg vacsora; hálózsák és polifoam – ezeket a kísérő kocsi képes elszállítani; ZÁSZLÓ; az ennivaló ára nagyjából 2000 Ft/fő; a Laudetour túramozgalomban a túra 20 pontot ér)

Jelentkezni lehet (9. osztálytól) Juhász Gábor, Pálfai Remig tanár uraknál

Szólj hozzá

megemlékezés Történelmi emléktúra