2015. jún 15.

Váci piarista diákok Stuttgartban - Kirchentag 2015.

írta: vpg_pad
Váci piarista diákok Stuttgartban - Kirchentag 2015.

„hogy bölcs szívhez jussunk.”/Zsolt: 90:12

2015_kirchentag_stuttgart_333.jpg2015 június 3-7-ig Stuttgartban vett részt iskolánk 6 diákja és némettanára az evangélikus Egyházi Napok, a Kirchentag rendezvényein. Útitársaink voltak még a budapesti Lónyai Utcai Református Gimnázium és a Pápai Református Gimnázium tanulói és tanárai összesen 48-an voltunk.

Az idei mottó, a mindenki által ismerős félmondat a 90. zsoltár 12. verséből: „hogy bölcs szívhez jussunk”, újra alkalmat adott arra, hogy átgondoljuk, mitől lehetünk bölcsek, hogyan legyünk okosak, mikor cselekszünk, viselkedünk, beszélünk okosan, bölcsen, és mikor nem.

Hallhattunk erről a témáról prédikációkat, pódiumbeszélgetéseket, áhítatokat, istentiszteleteket; ezzel a mottóval lengtek a piros zászlók /az idei Kirchentag színei/ szerte a városban, így aztán a sokféle műfajú zenés program, koncert, pantomim vagy perfomance által kiváltott érzés, gondolat a tudatunkban összekapcsolódott a vezérigével, és mintegy „bölcsebb szívhez”, új felismerésekhez juthattunk ezáltal.

Miért jó a Kirchentag? Jó odautazni, látni a több százezer embert, akik szintén ugyanazért mentek oda, mint mi. Jó nézelődni, bámészkodni, mert mindig történik valami. Jó kapcsolatba kerülni ismeretlenekkel az utcán, a metrón, a parkokban, a szálláson és bárhol, aztán pár perc után kiderül, nem is olyan ismeretlen, nem is olyan idegen, egy közös pont biztos van bennünk, ő is keresztény.

Bölcsességre szükségünk volt ahhoz is, hogy a programok között választani tudjunk. Szép és felemelő volt a nyitó- és a záró istentisztelet, a gyertyafényes esti áldás a napok végén.

Meghallgattuk Joachim Gauck köztársasági elnököt, Angela Merkel kancellárt, jártunk gospel koncerten, Bach-kantátás istentiszteleten, Händel Messiását lehetett együtt énekelni a kottaolvasásban járatosaknak egy ad hoc kórusban. De akit a pop, rock, jazz műfaj jobban vonzott, az is talált magának megfelelő helyet és alkalmat.

Persze azért nem hagyhattuk ki, ha már egyszer Stuttgartban jártunk, a Mercédes és a Porsche múzeumot valamint a Rittersport csokimúzeumot sem.

A diákoknak nagy élményt jelentett a város felfedezése közben átélni ezen a keresztyén fesztiválon az összetartozást, a nem-vagyok-egyedül a- hitemmel érzését, és már nagyon várjuk a 100. Katolikus Egyházi Napokat, mely ezúttal Lipcsében kerül megrendezésre 2016 májusában.

Csongor-Kiss Rita

Szólj hozzá

élménybeszámoló