2016. már 22.

Diákjaink az ENSZ Modell budapesti ülésén

írta: vpg_pad
Diákjaink az ENSZ Modell budapesti ülésén

ensz_010.jpg

A világszerte ismert ENSZ Modell konferencia sorozatba 2005-ben kapcsolódott be a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium. Az ENSZ Modell több, mint 60 éve olyan fórumot kívánt teremteni a világ diákjai számára, ahol gondolatokat cserélhetnek az aktuális nemzetközi kérdésekről, és közben elsajátíthatják a diplomácia alapjait, fejlődik vitakultúrájuk, kreativitásuk. Azóta országok és nagyvárosok sora vesz részt a nemzetközi programban.

Idén Sándor Éva tanárnő, a program magyarországi kezdeményezője, a mi iskolánk diákjait is bevonta a három napos KARMUN (Karinthy Model United Nations) ülés rendezvényébe. A Parlamentben kezdődő és az ENSZ-hez hasonló bizottságokban folytatódó üléseken iskolánkból Darai Luca 10b, Gyombolai Ferenc 10a, Dauner Péter 10b, Szász Csongor 10a, Fábián Fanny 11c, és Rodák Mónika 12b vettek részt 2016. március 10-11-12-én (minden nap reggel 9 órától egészen este 6 óráig) a 3 napos konferencián.

ensz_012.jpg

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy bekerülhettünk e kiválasztott csoportba, hatalmas élményt jelentett mindannyiunknak. A programot megelőzte egy több hónapos komoly felkészülés, amelyet Sándor Éva tanárnő tartott nekünk hetente.

Az ENSZ mindig az aktuális világpolitikát érintő helyzeteket tárgyalja és ez nem volt másként a KARMUN ülésén sem.  A migráció igen fontos kérdéssé vált napjainkban, így erre próbáltunk megoldásokat javasolni.  A Piarista Gimnázium csapata Brazíliát, Kínát, Olaszországot, valamint Horvátországot képviselte. Ezen országok álláspontját képviseltük, az ő szemszögükből néztük a migráció kérdését. Az üléseken a párbeszéd kizárólag angolul folyt.

ensz_013.jpg

Nagy élmény volt az is, hogy alkalmunk nyílt Magyarországon tanuló külföldi gimnazista fiatalokkal, valamint több országból érkező diákokkal (Németország, Lengyelország, Horvátország, Lettország, Szlovákia, Egyesült Államok, Ukrajna) megismerkedni. Igen tanulságos volt mindenkinek, hiszen rendkívül felkészült diákokkal találkoztunk a 3 nap során, akik példával szolgáltak és ösztönözhetnek minket a fejlődésre.

Köszönjük szépen Sándor Éva tanárnő munkáját, aki lehetővé tette számunkra ezt az értékes, életre szóló élményt!

Fábián Fanny, 11.C

ensz_014.jpg

ensz_011.jpg

Szólj hozzá

beszámoló