2016. ápr 13.

Germanista hétvége Érsekvadkerten

írta: vpg_pad
Germanista hétvége Érsekvadkerten

nemet-tanar.jpeg

Április 8-10-ig második alkalommal rendeztük meg Érsekvadkerten,  a Borbála Vendégházban  Germanista hétvégénket.  14 diák és 3 tanárnő 2 és fél napon keresztül minden helyzetben igyekezett németül beszélni.  Egyik  kislány még németül is álmodott.

A diákokat sorsolás útján 3 csoportra osztottuk, hogy ismerjenek meg másokat is, és a felsőbb évesek tudják inspirálni, segíteni  a fiatalabbakat.Összesen 9 foglalkozást tartottunk és az utolsó napon  egy vetélkedőn adhattak számot a diákok az ott tanultakról.

Az első nap beugró feladata az volt, hogy mindenki hozott magával egy kedves tárgyat, ami számára valamiért fontos. Izgalmas és vicces történeteket hallhattunk, így már meg is alapoztuk a jó hangulatot. A kiadós vacsora után készültünk az esti filmvetítésre; párosával kellett egymást végig vezetni az udvaron úgy, hogy az egyiknek a szeme be volt kötve. Az instrukciókat csak németül lehetett megadni, (pl. 3 lépés balra, le a lépcsőn, vigyázz tócsa stb) Utána csere. A játékkal előkészítettük a filmet, hiszen az „Erbsen auf halb 6” c. film egy fiatal vak pár küzdelmes történetét mutatja be.

clipboard01_31.jpgMásnap a film részleteit meg is beszéltük, és filmkritikát is kellett írni a csapatoknak. Ezen kívül feldolgoztuk Goethe Erlkönig c. balladáját, melyet utolsó nap modern átiratban elő is adtak a résztvevők. A házinénink helyben főzte meg a csirkepaprikást nokedlivel, amit jóízűen elfogyasztottunk. Kis csendes pihenő után következett a délutáni blokk sok szókincsfejlesztő feladattal, játékkal. 3-kor süti szünetet tartottunk, ugyanis az édesanyák rengeteg finomsággal leptek meg minket. Este társasjátékokat játszottunk; a Dixitnek nagy sikere volt.

Fáradtan, de sok új élménnyel gazdagodva tértünk haza. Néhány reflexió a diákoktól:

„Das war ja ein Intensivkurs für uns. Ich hatte die Möglichkeit, mich auf die Probe zu stellen, ich habe das Gefühlt, dass ich mehr wurde. Die Programme waren sehr kreativ und farbig, Schüler und Lehrerinnen arbeiteten ebenso viel. Es sollten mehr solche Wochenenden im Schuljahr geben. Danke den  Lehrerinnen für den Unterricht und den wolkenosen Spass.”

/Zselyke 9.NY/

„Ez a hétvége felért egy intenzív tanfolyammal. Próbára tehettem a tudásomat, és úgy érzem, hogy sokat fejlődtem.A programok nagyon kreatívak és színesek voltak, a diákok, de a tanárok is sokat dolgoztak. Még gyakrabban kéne ilyen hétvégéket szervezni. a tanévben.

Köszönjük a tanárnőknek  az órákat és a felhőtlen örömet.”  /Zselyke 9.NY./

Szólj hozzá

élménybeszámoló