2016. ápr 26.

Kassai zászlót fújt, a váci szél...

írta: vpg_pad
Kassai zászlót fújt, a váci szél...

A Határtalanul pályázat keretében, kassai magyar diákok látogattak el Vácra a Piarista Gimnáziumba.

clipboard03.jpg

Mondanom sem kell, hogy mindegyikünk lázban égett, várva a „külföldről” érkező diáktársakat. Mindenkiben kérdések sora merült fel: „Milyenek lesznek? Beszélnek-e jól magyarul?” Kíváncsiság és izgalom” vibrált a levegőben.

Négy közös nap alatt ezen kérdések nagy része válaszra talált. Rengeteg közös programon vettünk részt, melynek során újból megcsodálhattuk milyen gyönyörű is Vác, mennyi érdekességet (és kevésbé érdekességet) rejtenek a múzeumok falai.

A váci Irgalmas rendi idősek otthonában adott zenés műsoruk közben mindannyiunkat megérintett a kassai diákok szívből jövő haza- és emberszeretete. Nem tagadom, még én is megkönnyeztem a gyönyörű, gitárral kísért dalokat.

Visegrádon a vár látványa és a szuper tárlatvezetés a Mátyás palotában kifejezetten lenyűgözte társainkat. A sok élmény, esti beszélgetések feldobtak mindenkit, alig tudtak elaludni.

clipboard04.jpg

A másnapi Láthatatlan Kiállítás sötét termeiben a vakok életét megtapasztalva megtört a reggeli álmosság. A megrendülés csak fokozódott a délutáni Terror Háza Múzeumban, amit az esti vígszínházi előadás oldott fel.

Bizton állíthatom, magam és az összes diák nevében, élményekkel, barátokkal gazdagodtunk e hétvége alatt és türelmetlenül várjuk a májusi kassai találkozást, újdonsült barátainkkal.

Köszönjük a kedvességét Dr Hirling Andrásnak ill. az ápoló személyzetnek, Mohácsiné Dim Rita osztályvezetőnek, a múzeumok vezetőinek, Verbay Zsolt orgonaművésznek, akik lehetővé tették színvonalas váci programjainkat. Nem utolsó sorban köszönet osztályfőnökünknek, dr Kásáné Meszlényi Líviának, hogy vállalta a pályázatírást, szervezéseket és így létrejöhetett a baráti kapcsolat a kassai Márais diákokkal.

Késmárky Tímea 9/c

clipboard02_4.jpg

 

Szólj hozzá

külföld beszámoló